Categorieën
Business Carrière en Werk

Het hoe en waarom van biodiesel

Biodiesel: wat is het ook alweer?

Biodiesel is een type biobrandstof en wordt gebruikt om op een milieuvriendelijkere manier verbrandingsmotoren te laten fungeren. Dit type diesel is niet slecht voor het klimaat omdat er vele malen minder uitstoot plaatsvindt bij de verbranding ervan. Daar komt bij dat biodiesel ook hernieuwbaar is. Dat betekent dat men de grondstof die gebruikt wordt om de brandstof uit te winnen continu beschikbaar is en kan worden ingezet voor dit doeleinde.

Waar komt biodiesel vandaan?

Biodiesel is simpelweg een biologische diesel. Hiermee is het een groene keuze. Maar wat maakt het precies biologisch? Daarvoor kijk je naar het ontstaan van ervan. Biologisch betekent dat iets organisch ontstaat. Vettige gewassen staan aan het begin van de oorsprong van dit type biobrandstof. Voorbeelden van deze soorten gewassen zijn mais, graan en koolzaad. Deze worden samengeperst waardoor er vet vrijkomt. Vervolgens wordt dit vet gebruikt om biodiesel te maken. Het is dus zowel milieuvriendelijk als hernieuwbaar en daarom een uitstekende keuze om de stap te zetten richting een schoner en leefbaarder klimaat.

Zijn er meerdere soorten biodiesel?

De term biodiesel kun je in feite ook weer opdelen in verschillende soorten. Zo bestaat de FAME en de HVO. Allebei zijn ze te gebruiken om milieuvriendelijker bezig te zijn. Maar er zit wel een verschil tussen beide biologische diesels. Zo heb je bijvoorbeeld FAME: een iets goedkoper type brandstof. Dit is prettig voor je portemonnee. Een klein nadeel van dit type biodiesel is dat het water kan aantrekken. Het is daarom mogelijk dat er na verloop van tijd bacteriën zoals algen gevormd worden in de verbrandingsmotor. Daar moet je dus goed op letten. Aan de andere kant heb je de HVO diesel. Dit is een iets duurdere biodiesel maar dan heb je ook een waterafstotende variant. Hierdoor is HVO zuiverder en gaat dit langer mee. Dat zijn de meest vooraanstaande soorten biodiesel. Beiden zijn ze in elk geval beter voor het milieu dan de huidig veelgebruikte fossiele brandstoffen.

De keuze voor biodiesel is behoorlijk groen

Met het oog op klimaatverandering worden er continu manieren gezocht om de verwarming van de aarde te beperken en de gezondheid ervan te waarborgen. Biodiesel is daarvan een goed voorbeeld. Het is misschien wel iets duurder dan fossiele brandstoffen zijn, maar daarmee ben je wel zeer milieubewust bezig. Omdat fossiele brandstoffen op een gegeven moment opraken en omdat dat moment steeds dichterbij komt verschuiven veel bedrijven en particulieren hun aandacht naar groenere opties. Als jij een schoner klimaat wil is de overweging voor biodiesel het zeker waard.